Gen opgespoord voor diabetische nierziekte

NierenEr is door onderzoekers een gen dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nierziekten bij diabetespatiënten opgespoord. Er is sprake van een grotere kans op nierziekten, als dit gen (CNDP 1 ) afwijkt.

Het onderzoek is verricht door Universitair Medische Centra in Heidelberg, Leiden, Groningen, Praag en Parijs. Op 25 juli is het eerste resultaat wereldkundig gemaakt.

Van de patiënten met suikerziekte krijgt ongeveer dertig procent binnen enkele jaren ernstige complicaties aan de nieren. Na verloop van tijd functioneren de nieren niet meer. Zij vormen de grootste groep onder de dialysepatiënten.

Lees verder bij Zorgkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.