Woorden Vetvrij en light toegestaan

Het werd al verwacht, maar gisteren heeft het Europees Parlement een streep gehaald door een voorstel om voedingsclaims zoals ‘vetarm’ of ‘met extra calcium’ verregaand aan banden te leggen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil dat voedselfabrikanten voor elke claim toestemming moeten vragen in Brussel. Het parlement vindt dat te ver gaan. Alleen de verplichting dat een claim moet kloppen, blijft overeind. De Europese Voedselautoriteit kan onjuiste claims verbieden.

De Europese consumentenbond BEUC is teleurgesteld over de houding van het europarlement. Niet alleen is de autorisatie geschrapt. De Europese Commissie had ook voorgesteld om bijvoorbeeld de claim ‘vetarm’ te verbieden als het product in alle andere opzichten slecht voor de gezondheid is, bijvoorbeeld door een teveel aan suiker. Ook daar heeft het parlement een streep door gehaald. De BEUC vindt dat consumenten misleidt worden als het oorspronkelijke voorstel sneuvelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.