Bedrog met “Light” mag mogelijk blijven

Fabrikanten beweren steeds vaker dat hun producten ‘light’, ‘vetarm’ of ‘goed voor de gezondheid’ zijn, zonder dat ze daar bewijs voor leveren. De Europese Commissie probeert die kreten al twee jaar in te dammen, maaret Europarlement dreigt de nieuwe regels te blokkeren die een einde moeten maken aan de wildgroei van gezondheidsclaims op voedingsmiddelen.

Een meerderheid van het Europees Parlement dreigt komende donderdag tegen een verbod op zulke misleidende teksten te stemmen. Tot nu toe mogen fabrikanten zonder bewijs beweren dat hun product ‘rijk aan vitamines’ is, of ‘wetenschappelijk getest’ of ‘goed voor de darmflora’. In de VS is dat al jaren verboden. Bedrijven moeten volgens de plannen van de Commissie al hun beweringen wetenschappelijk onderbouwen en vooraf toestemming vragen voor het gebruik van een term als ‘light’.
Maar het parlement vreest dat het voor kleine bedrijven te duur is al hun producten wetenschappelijk te laten onderzoeken. Tijdens een voorbereidende stemming keurde een meerderheid het verbod af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.