Gezonderworden.nl

Nieuws over gezondheid, overgewicht en diabetes

 

Vragen en antwoorden over tbc

Wat is tbc?
Tuberculose is een infectieziekte, veroorzaakt door de tuberculosebacterie. Die kan ongemerkt langdurig in het lichaam overleven. Een infectie kan leiden tot ernstige aantasting van de longen. Dit is de meest voorkomende vorm, maar tbc kan ook ontstaan in andere delen van het lichaam, zoals nieren, gewrichten of lymfeklieren. Er zijn twee soorten, een niet-besmettelijke en een besmettelijke vorm, open longtuberculose of open tbc genaamd.

Wat zijn de symptomen?
Patiënten met tbc moeten in het begin veel hoesten en niezen, zijn vermoeid en hebben weinig eetlust. Ze verliezen gewicht en hebben vaak koorts. Zonder behandeling kan men ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Naast de longen tast de bacterie voornamelijk lymfeklieren, hersenen, hersenvliezen, nieren, gewrichten en de wervelkolom aan.

Hoe raakt men besmet?
Tbc wordt overgebracht door hoestende en niezende patienten met open tbc. Die verspreiden microscopisch kleine druppeltjes met bacterien. Wie ze inademt, loopt kans op besmetting. Na infectie wordt ongeveer 10 procent van de mensen ziek. De bacterien kunnen jarenlang in het lichaam blijven zonder klachten te veroorzaken. Een oude infectie kan worden geactiveerd als de weerstand is verminderd door ouderdom, ziekte of zwangerschap. Ook een nieuwe infectie kan open tbc veroorzaken. Het is mogelijk zich deels tegen besmetting te beschermen, door de BCG-vaccinatie. Die biedt bescherming tegen de eerste, mogelijk ernstige gevolgen van tbc.

Hoe is tbc vast te stellen?
Daarvoor bestaat de Mantoux-test: Een kleine hoeveelheid eiwitten van dode tbc-bacterien wordt ingespoten. Als de huid na drie tot vijf dagen een reactie vertoont op de plek van de test, is besmetting waarschijnlijk. Bij ouderen (geboren voor 1945) en mensen uit een land waar relatief veel tbc voorkomt, wordt in plaats van deze test een rontgenfoto van de longen genomen.

Hoe wijdverspreid is tbc?
Tbc komt in de hele wereld voor, vooral in ontwikkelingslanden, waar de ziekte een van de belangrijkste doodsoorzaken is. Voornaamste oorzaken zijn aids en overbevolking. Aids-patiënten hebben verminderde weerstand en zijn een prooi voor de tbc-bacterie. Jaarlijks sterven wereldwijd ongeveer twee miljoen mensen aan tbc. In geïndustrialiseerde landen daalde het aantal tbc-gevallen tot eind jaren tachtig sterk. Daarna stabiliseerde het aantal door immigratie en HIV-verspreiding. In Nederland telt men jaarlijks circa 1400 patiënten. Meer dan de helft van hen is van allochtone afkomst. Anderen die risico lopen, zijn daklozen, alcohol- en drugsverslaafden, gedetineerden en HIV-geinfecteerden.

Hoe wordt tbc behandeld?
Tbc is goed te genezen met een kuur antibiotica gedurende minimaal zes maanden. In de eerste fase wordt de hoeveelheid bacterien sterk gereduceerd. Pas in de laatste fase worden alle bacterien onschadelijk gemaakt. Het is zeer belangrijk dat de patient de medicijnen regelmatig inneemt en de behandeling niet voortijdig afbreekt. De kans op genezing is dan bijna 100 procent.

[Telegraaf]

 • Anonymous says:

  beste mensen,
  ik ben erg nieuwsgierig geworden over TBC omdat onze huisarts misschien denkt dat mijn moeder het heeft.
  wat ik vreemd vind is dat zij weinig symptomen heeft.ze zweet alleen snacht’s heel erg, voor de rest geen hoest, geen vermoeiendheid en ook niet afgevalen.
  ze gaat zo snel mogelijk een test doen.
  maar wie zou mij aub willen helpen om mij te vertellen of het een ernstige ziekte is of niet? ik maak me heel erg zorgen om haar en omdat ik al tijdtje bij haar op bed slaap hoest ik deze periode ook regelmatig en dat laat me veel dingen afvragen waar ik tot nu toe geen antwoord op kan krijgen.

  help me aub..,

  Hanin Aletman.

 • Gezonderworden.nl says:

  Hanin, meer informatie over TBC staat ook in de Nederlandse editie van de Wikipedia (online encyclopedie). Het verstandigste is om gewoon een arts te raadplegen!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*