Extreem overgewicht bij jongeren moet vergoed worden

Volgens het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) moet de behandeling van extreem overgewicht (obesitas) bij jongeren bij wijze van experiment drie jaar vergoed worden vanuit de basisverzekering. Nu is dat niet het geval. Een evaluatieonderzoek moet na het experiment uitwijzen of het zin heeft, of er sprake moet zijn van vergoeding en onder welke voorwaarden.

Dat staat in een advies dat minister Hoogervorst morgen krijgt aangeboden. Het CVZ benadrukt verder dat er meer gedaan moet worden aan preventie en het op tijd opsporen van overgewicht bij kinderen. Bij de laatste meting (juli 2003) telde Nederland ongeveer 339.000 kinderen tot 18 jaar met overgewicht. Ruim 41.000 heeft obsitas (vetzucht). Hoeveel kinderen extreem overgewicht hebben en daar klachten aan overhouden is niet bekend.

Overigens is er geen wetenschappelijk bewijs voor het effect van de behandelingen van extreem overgewicht en zijn er geen erkende instellingen die dit mogen doen.

Kinderen met extreem overgewicht kunnen onder meer last krijgen van psychosociale problemen, depressiviteit, diabetes, hoge bloeddruk, huidproblemen, wonden in huidplooien, bronchitis of andere luchtwegproblemen, vetophopingen in de lever, galstenen en klachten in rug, knie of benen.

Het CVZ stelt dat de onderzoeks- en behandelcentra voor overgewicht op dit moment een eilandenstructuur vormen en pleit ervoor dat ze samengaan in een Kennis- en behandelcentrum Lichaamsgewicht. Hierin zouden zowel het Transmuraal onderzoeks- en Behandelcentrum Overgewicht bij Kinderen van het VU medisch centrum, het kenniscentrum Overgewicht van het VU, als de door het ministerie als landelijk Kenniscentrum Eetstoornissen aangewezen Robert Fleury Stichting moeten opgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.